Holland embercsempész bűnszervezet tagja ellen emeltek vádat

Rendőrség

A Bajai Járási Ügyészség bűnszervezet tagjaként elkövetett, minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy holland állampolgárságú férfival szemben, aki az általa bérelt személyautóba a déli határ közelében két nap alatt összesen 10 fő illegális migráns személyt  vett fel azért, hogy őket az osztrák-magyar határhoz szállítsa. Cselekményét egy nemzetközileg szervezett, több országban működő, Hollandiából irányított bűnözői csoport tagjaként, a megbízójától kapott utasítások szerint valósította meg.

A vádirat szerint a holland állampolgárságú vádlott 2021 májusában csatlakozott a hosszabb időre szervezett, hierarchikusan felépülő és konspiratívan működő csoporthoz, amely a Magyarország területére illegálisan belépő migráns személyek Nyugat-Európa irányába történő szállítását szervezte és hajtotta végre. A szervezők, irányítók és a végrehajtók egymással mobiltelefonon, internetes applikációkon keresztül kommunikáltak a személyazonosságuk leplezése és a felderítés megnehezítése érdekében. A szállítások során a szervezők a végrehajtókat szakaszonként küldött GPS-koordinátákkal irányították. A végrehajtóknak a sikeres szállítás bizonyításához és a csempészésért járó összeg kifizetéshez ún. referencia-videókat kellett készíteniük.

Az embercsempész vádlott a társaival együtt röviddel a csoportba belépését követően Hollandiából Budapestre utazott, ahol a megbízójuk utasításainak megfelelően gépjárművet bérelt. Ezután 2021. május 20-án egyik társával a magyar-szerb határhoz mentek, hogy a határon meg nem engedett módon átjutó külföldieket felvegyék és tovább szállítsák úti céljuk, Ausztria felé. Ekkor 4 személyt vettek fel és őket sikeresen le is szállították az osztrák határhoz. A vádlott másnap a délutáni órákban – ekkor is a megbízójától kapott utasításokat követve – ismét a déli határhoz utazott. Vaskút és Bátmonostor között az előre megadott helyen 6 szír migránst vett fel és elindult velük Ausztria irányába. Fél óra múlva azonban a rendőrök a gépjárművet Bátmonostoron ellenőrzés alá vonták és az embercsempészt elfogták.

Az ügyészség a férfit több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint kiutasítását indítványozza.