A zalai rendőrök elfogták a 60 éves nagykanizsai férfit, aki illegálisan váltotta a valutát

Rendőrség

Hatóságunk előtt nem ismeretlen 60 éves nagykanizsai férfit, még 2019. január 29-én érték tetten társával Nagykanizsán a kollégáink, amikor az egyik áruház bejáratánál, feltehetően több éve folytattak illegális valutaváltási tevékenységet. Akkor a két férfit elfogták, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás folyamán kiderült, hogy több tízmillió forint és külföldi valuta került elő, összesen 154 millió forint értékben, amit a rendőrök le is foglaltak. Majd 2020 nyarán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az ügyben keletkezett iratokat átadta az illetékes ügyészségnek.

Szinte két évvel később, ismét látóterünkbe került a 60 éves férfi, aki nem hagyott fel korábbi tevékenységével, újra illegális valutaváltási tevékenységet végzett.

A rendőrök adatgyűjtésbe kezdtek, majd 2022. június 28-án 10 óra 30 perckor a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Mekta alegysége elfogta az elkövetőt. A gazdaságvédelmi nyomozók jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására. A rendőrség munkáját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei valamint a NAV „Chili” hívónevű bankjegykereső kutyája segítette.

A kutatások során az egyenruhások 2 mobiltelefont, több számítástechnikai eszközt, 6 447 500 forintot, 6835 eurot, és 1000 svájci frankot valamint egy széfet foglaltak le.