Gyümölcstermelőket átverő csalók ellen emeltek vádat Somogyban

Rendőrség

A Fonyódi Járási Ügyészség többrendbeli minősített csalás bűntette, továbbá más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akik több tonna gyümölcsöt vettek át a termelőktől, de a vételárat nem fizették meg.

Az 52 és 27 éves vádlottak 2021 nyarán rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek. Négy sértettet is tévedésbe ejtettek oly módon, hogy nagyobb mennyiségű gyümölcs – kajszibarack, sárgadinnye és cseresznye – megvételére tettek ígéretet, de a vételár kifizetése már ekkor sem állt a szándékukban. Miután a férfiak a gyümölcsöt az eladóktól megszerezték és értékesítették, a befolyt összeget saját céljaikra fordították, az eladók által kiállított számlákat – amelyeket később, átutalással kellett volna megfizetniük – nem egyenlítették ki, hanem elérhetetlenné váltak. Az elkövetők ezzel a módszerrel négy sértettnek összesen 19.191.777 forint kárt okoztak.

A bűncselekményeket a férfiak szervezetten követték el, a szerepeket is felosztották egymás között: az idősebb a korábbi munkáltatójától nála maradt bélyegzőt felhasználva, magát ennek a cégnek a képviseletében eljáró személynek kiadva kötött valótlan tartalmú szerződéseket az eladókkal, így neki több rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt is felelnie kell. Az üzletek megkötésekor a fiatalabb vádlott is jelen volt, és magát a társa által színleg képviselt cég alkalmazottjának kiadva a gyümölcs rakodásában, elszállításában és értékesítésében vett részt.

A sértettek feljelentését követően a fonyódi nyomozók rövid időn belül azonosították és őrizetbe vették az elkövetőket, akiknek a letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte.

A Fonyódi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottakkal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.