Három embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

Rendőrség

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség a hétvégi ügyeleti tevékenysége során két ügyben három embercsempész letartóztatását indítványozta, akik 28 illegális határátlépő csempészésében működtek közre.

A megalapozott gyanú szerint az ukrán és bolgár állampolgárságú  gyanúsítottak 2022. április 14. napján azért érkeztek Magyarországra, hogy kisbuszokba a határon mások által illegálisan átkísért külföldieket vegyenek fel és őket Nyugat-Európába szállítsák.

A rendőrök – röviddel a többségében afgán és pakisztáni állampolgárok gépkocsikba történt felvételét követően – Mórahalom külterületén a gyanúsítottakat ellenőrizték, őrizetbe vették és előállították.

Az embercsempészek utasai a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A főügyészség az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásokban a gyanúsítottak letartóztatását a szökés-elrejtőzés, valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel indítványozta.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája az elkövetők letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően egy hónapra elrendelte.