79 illegális határátlépőt csempésztek a szerb és litván elkövetők, vádat emeltek ellenük

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség három ügyben emelt vádat külföldi embercsempészek ellen, akik kisteherautókban összesen 79 illegális határátlépőt csempésztek.

Az egyik vádirat szerint a szerb vádlott 2021. július 19-én, éjfélkor Hegyeshalomnál lépett be Magyarország területére, majd Ruzsa térségébe hajtott. Itt az ismeretlen társa által megadott koordináták alapján felvette a mások által a zöldhatáron illegálisan átkísért külföldieket a járműbe. A vádlottat a rendőrség munkatársai fél óra elteltével ellenőrizték, és a raktérben 21 – magát afgán állampolgárnak valló, összezsúfolódott – személyt találtak. Egyiküket a zsúfoltság, valamint a levegő minőségének romlása miatt úgy kellett a kisteherautóból kisegíteniük.

A másik vádirat szerint a litván vádlott 2021. szeptember 3-án, este 7 órakor Ásotthalom térségében, összesen 26 szír, afgán valamint jemeni állampolgárságú illegális határsértőt, köztük egy gyereket vett fel járművének utas, illetve rakterébe. Velük az M5-ös autópályára felhajtott, Lajosmizse térségéből azonban ismeretlen okból visszafordult, majd őt Ásotthalom környékén a rendőrök igazoltatták. A mintegy 3,5 órás utazás során a jármű zárt rakterében utazó migránsok jelentős testi-lelki szenvedést éltek át, elsősorban a zsúfoltság és csökkenő oxigénszint következtében.

A harmadik vádirat szerint a másik litván vádlottat 2021. október 13-án a déli órákban próbálták meg a járőrök Ruzsa térségében igazoltatni, jelzésükre azonban nem állt meg, hanem kisteherautójával az árokba hajtott. A rendőrök rövid üldözést követően elfogták, a járműben pedig 32 fő, magát szír állampolgárnak valló külföldit találtak.

Az embercsempészek által szállított személyek a Magyarország területére történő belépéshez, és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételekkel egyik esetben sem rendelkeztek, s ezzel a vádlottak is tisztában voltak.

Az elkövetőket az ügyészség több személynek segítséget nyújtva, két esetben a csempészett személy sanyargatásával is elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásában lévő terheltek bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.