A helyszíni bírság csekkje vezetett a szerb embercsempész nyomára

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak a szerb embercsempésznek, aki a héten táskáját hátrahagyva menekült el az őt igazoltatni akaró rendőrjárőrök elől.

A megalapozott gyanú szerint a férfi ismeretlen kilétű megbízójának utasítására szerdán, kevéssel éjfél után megjelent Zákányszék környékén. Itt a társai által a határon illegálisan átkísért 7 külföldit vett fel furgonja csomagterébe, és velük Nyugat-Európa felé indult. A járműre felfigyelő járőrök követték egy földúton a férfit, aki hirtelen megállt, és a kisteherautót hátrahagyva, futva az erdőbe menekült, ahol nyoma veszett. Futás közben eldobta táskáját, melyből a nevére egy hónappal korábban kiállított helyszíni bírságról szóló értesítés és csekk került elő. Ennek köszönhetően még aznap hajnalban –  mikor Röszkénél gyalogosan távozni akart az országból -, a gyanúsítottat elfogták és előállították.

A férfi járművében szállított, magukat tunéziai állampolgárnak valló külföldiek sem személyazonosságukat, sem pedig Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták, és ezzel a férfi is tisztában volt.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntetőeljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója ma fog dönteni.