Kisteherautóval szállított 40 migránst a bíróság elé állított embercsempész

Rendőrség

Az Ajkai Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állított egy szerb állampolgárságú férfit. Az elkövető 2021. december közepén 40 migránst akart a jogszabályi rendelkezések megkerülésével Magyarországról Ausztriába szállítani.

A vád szerint a férfi 2021. december 17-én, hajnalban, egy zárt rakterű, dobozos kisteherautóba 40, magukat pakisztáninak, afgánnak és indiainak valló migránst vett fel, akik előzőleg a szerb-magyar határnál illegálisan léptek Magyarország területére.

A vádlott a Magyarországon tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyeket a Devecsernél történt igazoltatásukig, mintegy három órán keresztül a szűk rakterű járműben összezsúfolva, megfelelő szellőzés és víz nélkül szállította. Az illegális határátlépők közül az út során többen elájultak, szomjukat pedig a gépkocsi fémszerkezetére lecsapódott párából próbálták oltani, miközben a férfival nem tudtak kommunikálni, mert a vezetőfülke és raktér közötti plexiablak el volt sötétítve.

Az ügyészség az elkövetővel szemben gyorsított eljárásban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására és kiutasításra tett indítványt az Ajkai Járásbíróságnak. A bíróság a 2022. március 11-én meghozott ítéletével a vádlottat 5 év börtönbüntetésre ítélte és 10 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet a vádlott és védőjének fellebbezése miatt nem jogerős.