Helybenhagyást indítványoz a szegedi ügyészség egy kábítószercsempész férfi ügyében

Rendőrség

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség arányosnak tartja a bíróság által kiszabott 6 év fegyházbüntetést annak a férfinak az ügyében, aki a társával Szerbiából Magyarországra próbált kábítószert csempészni.

Az ügyben a Kecskeméti Törvényszék járt el a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádirata alapján. A férfi a társával megállapodott abban, hogy a Szerb Köztársaság területéről Magyarországra kábítószert csempésznek azért, hogy közösen értékesítsék. A vádlott ezt követően két autót vásárolt és két személyt megbízott azzal, hogy Szabadkára menjenek. Mindeközben a férfi társa kiutazott Szerbiába a kábítószer megszerzése és Magyarországra szállításának megszervezése érdekében. A kábítószer beszerzéséről történő értesülését követően a férfi nyomban kiküldte a – cselekményről nem tudó – sofőröket Szerbiába, ahol már várta őket a társa. Éjszaka pótkulcsok segítségével a gépkocsik motorterében kábítószert rejtettek el. A tervek szerint a Magyarországra szállított különösen jelentős mennyiségű kábítószert a vádlott vette volna ki a gépkocsikból, azonban azt a tompai határátkelőhelyen a pénzügyőrök megtalálták és lefoglalták. A férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését.

Az elsőfokú bíróság a férfit kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 6 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az eljárás másodfokon folytatódik.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta, mivel a kiszabott büntetést a vádlott terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyával és a bűnösségi körülményekkel arányosnak látta.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.