Bosnyák embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

Rendőrség

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség hétvégi ügyeleti tevékenysége során letartóztatását indítványozta annak a boszniai férfinak, aki 5 illegális határátlépőt csempészett.

A megalapozott gyanú szerint a férfi a társával és egy mikrobusszal érkezett Magyarországra azért, hogy illegális határátlépőket csempésszen Nyugat-Európába. Az elkövető 2022. február 18. napján, éjjel 2 órakor vett fel a járműbe Öttömös külterületén 5 – magát afgán állampolgárságúnak valló – személyt, akiket a férfi megbízói juttattak át illegálisan Szerbiából Magyarországra. A gyanúsított Ausztria irányába indult volna, de a rendőrök  az elindulást követően igazoltatni akarták. A férfi azonban nem állt meg, egy dűlőúton tovább hajtott, majd menekülni próbált. A rendőröknek sikerült az illegális határátlépőket és a  gyanúsítottat elfogni, de a társa elmenekült. Az utasok Magyarország területére történő belépéshez, és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel indítványozta a férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítványnak a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a telekommunikációs eszközzel megtartott ülésén helyt adott, és elrendelte a letartóztatást. A bíróság végzése végleges.