Litván embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak a litván férfinak, aki 13 illegális határátlépőt csempészett és drog hatása alatt a rendőrök elől menekülve egy tanya udvarába hajtott.

A megalapozott gyanú szerint a férfi egy magyar honosságú személygépkocsival érkezett Magyarországra azért, hogy illegális határátlépőket csempésszen Nyugat-Európába. A gyanúsított 2022. február 12. napján, éjjel 3 óra körül vett fel a járműbe Zákányszék külterületén 13, magát szír állampolgárságúnak valló személyt, akiket a férfi megbízói juttattak át illegálisan Magyarország területére Szerbiából.

A férfi Ausztria irányába indult volna, de a rendőrök röviddel az elindulást követően igazoltatni akarták. Az elkövető azonban nem állt meg, nagy sebességgel tovább hajtott, majd egy tanya udvarába  hajtott, és futva elmenekült. A rendőrök rövid üldözés után a férfit elfogták, majd őrizetbe vették.

A férfi előállításakor a vizeletéből amfetamint mutattak ki, amit röviddel azt megelőzően fogyasztott.

A gyanúsított utasai a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítványnak a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a telekommunikációs eszközzel megtartott ülésén helyt adott és elrendelte a letartóztatást.