Embercsempész okozott tömegszerencsétlenséget Kiskunlacháza és Bugyi között

Rendőrség

Budakörnyéki Járási Ügyészség indítványozta egy szerb férfi letartóztatását, aki furgonjával – amiben huszonnyolc szír állampolgárt szállított összezsúfolva – felborult.

A megalapozott gyanú szerint 2022. február 9-én, a déli órákban a szerb állampolgárságú férfi egy kisteherautóval közlekedett Kiskunlacházáról Bugyi irányába. A jármű rakterébe korábban huszonnyolc szír állampolgárt zsúfoltak be, akik Magyarországra illegálisan léptek be és Ausztrián keresztül szerettek volna Nyugat-Európa irányába tovább utazni.

A szerb elkövető bizonytalan úttartással és intenzív fékezésekkel vezette az autót. Az egyik manőverénél pedig még az útról is letért és belehajtott a jobb oldali útárokba, amelynek következtében a kisteherautó az oldalára borulva állt meg a szántóföldön.

A járműben utazó szírek közül egy személy súlyos, további tizenkettő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett el.

A baleset után a szerb sofőr nem hívott segítséget, hanem elmenekült a helyszínről. A csempészett személyek is menekülőre fogták, hogy a kiérkező rendőrök őket ne találják meg.

Az elkövetőt és a szíreket végül rövid időn belül sikerült elfogniuk a szigetszentmiklósi és ráckevei rendőröknek.

A szerb férfit minősített embercsempészés bűntette, tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség indítványozta a letartóztatását eljárási jelenlétének biztosítása valamint a bizonyítás megnehezítésének illetve a bűnismétlés veszélye miatt.