16 migránst szállítottak utánfutójukon a férfiak Veszprém megyében

Rendőrség

Csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség két román állampolgárral szemben.

A 24 és 25 éves férfiak 2021. augusztus 6-án, a hajnali órákban, személygépkocsival és a hozzá kapcsolt ponyvás utánfutóval a magyar-szerb határ közelébe mentek, hogy illegális határátlépőknek nyújtsanak segítséget az Ausztriába történő továbbjutásukhoz. A megadott helyszínen 4 órakor 16 – bangladesi, pakisztáni, afgán, szír és palesztin – állampolgárt vettek fel az utánfutóra. Az utasok az alig 3,4 négyzetméternyi, ponyvával lezárt helyen csak guggoló helyzetben, egymásra zsúfolódva tudtak elhelyezkedni.

Az embercsempész autó Ausztria felé közlekedett, amikor 8 órakor Márkó közelében a rendőrség ellenőrizte és igazoltatta a járműben utazó két férfit, az utánfutóban szorongó migránsokat pedig megtalálták.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon a két férfit az embertelen körülmények között történt szállítás miatt az embercsempészés súlyosabban minősülő esete miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Az ügyészség pedig vádiratában a letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabására és a Magyarország területéről történő kiutasításukra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.