Alaptalanul ígérték a vállalkozónak büntetőügye befolyásolását

Rendőrség

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt folytat nyomozást.

A nyomozó főügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében több helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre a Készenléti Rendőrség közreműködésével.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2021 második felében két férfi a Belügyminisztériumban dolgozó befolyásos kapcsolatukra hivatkozva felajánlotta segítségét egy büntetőeljárás hatálya alatt álló személynek. A két férfi azt állította a vállalkozónak, hogy a kapcsolatuk révén el tudják érni, hogy megszüntessék a mozgását nyomon követő technikai eszköz egyidejű használatával elrendelt bűnügyi felügyeletet, és a büntetőeljárás vele szemben felfüggesztésre, vagy akár megszüntetésre kerüljön.

A két férfi egy harmadik társuk segítségével egy magát – valótlanul – a „Fővárosi Bíróságon” ülnökként dolgozó személynek kiadó nőt mutatott be a vállalkozónak, aki  azt állította, hogy az ügyben eljáró ügyész és bíró megvesztegetésével 34 millió forintért el tudja intézni, hogy a vállalkozóról lekerüljön a lábbilincs, továbbá azt is, hogy később számára kedvező ítélet szülessen.

A magát hivatalosnak kiadó személynek nem volt lehetősége a büntetőeljárás befolyásolására, de a gyanúsítottak ennek látszatát a vállalkozó előtt folyamatosan fenntartották.

Az ügyészség elrendelte a büntetőügy befolyásolására alkalmas kapcsolatra alaptalanul hivatkozó három férfi és a magát hivatalos személynek kiadó nő őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd indítványozta letartóztatásukat. Egy gyanúsított beismerő vallomást tett, míg a többi elkövető tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A kényszerintézkedés elrendelésének tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság ma dönt.