Egy nap alatt négyszer próbáltak rabolni a testvérek a fővárosban

Rendőrség

Az ügyben 3 vádlott van. Egyikük – társai segítségével és figyelése mellett – egy napon belül 4 üzletből próbált rabolni, végül csak az egyikből vitt el némi aprópénzt, a többi rablás kísérleti szakban maradt.

A vádirat szerint egy 31 éves férfi két társával – egy 23 és egy 20 éves férfival, akik testvérek – előre megállapodott abban, hogy rablással próbálnak pénzhez jutni. Módszerük az volt, hogy a kiválasztott üzletbe először a 23 éves férfi ment be azért, hogy előzetesen felmérje a körülményeket, ellenőrizze, hogy férfi vagy női eladó tartózkodik-e bent, illetve vannak-e az üzletben vásárlók. Ezután a 31 éves vádlott – a rablások tettese – ment be a boltba, társai bűnsegédként pedig az üzlet közvetlen közelében várakoztak és figyeltek, hogy szükség esetén jelezni tudjanak neki.

A férfiak 2021. január 31-én, délelőtt először egy XXI. kerületi dohánybolthoz mentek. A 23 éves férfi felmérte a körülményeket, 31 éves társa bement a boltba és megfenyegette az eladónőt, hogy ha nem adja át neki a kassza tartalmát, fejbe lövi. A fenyegetés hatására az eladó egy műanyag pohárban 1.300 forint aprópénzt adott át a férfinak, aki azzal távozott az üzletből. Társai ezalatt figyeléssel támogatták az elkövetést.

Mintegy negyed órával később, az elkövetők egy szintén XXI. kerületi dohányboltból próbáltak rabolni, az eladónő azonban a fenyegetés ellenére nem adott pénzt a 31 éves rablónak, hanem megnyomta a pánikgombot, ezért a vádlott elmenekült.

Ezután a férfiak átmentek a XX. kerületbe, ahol először egy élelmiszerboltot, majd azután egy dohányboltot akartak kirabolni. Az eladók azonban mindkét esetben megtagadták a bevétel átadását, a dohányboltban dolgozó eladó pedig rákiáltott a rablóra, hogy azonnal hagyja el az üzletet.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a férfiakkal szemben csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, amelyet a testvérpár bűnsegédként követett el. Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.

A felvételen mind a négy elkövetési helyszín látható. Az első esetben a férfi a zsákmányolt, aprópénzzel teli pohárral jön ki a dohányboltból, a többi helyszínen pedig az látható, ahogyan a férfi fenyegetéssel próbál pénzhez jutni.