26 embert zsúfolt be a mikrobuszba az ukrán embercsempész

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak az ukrán férfinak, aki egy cseh honosságú mikrobuszt vezetve követett el bűncselekményt.

A megalapozott gyanú szerint a férfi ismeretlen megbízói 26 – magát afgán állampolgárságúnak valló – személyt juttattak át illegálisan Magyarországra. A férfi 2021. november 26. napján, este 8 órakor, Mórahalom külterületén a megbízói utasításai szerint az általa vezetett kisbuszba felvette az illegális határátlépőket, majd Ausztria irányába indult. Röviddel az elindulás után a férfit a rendőrök igazoltatták, majd előállították, és őrizetbe vették.

A gyanúsított utasai a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítványnak helyt adva a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a telekommunikációs eszközzel megtartott ülésen elrendelte a férfi letartóztatását.

A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője a szabadlábon védekezés érdekében fellebbezést jelentettek be.