Vádemelés pécsi drogterjesztőkkel szemben

Rendőrség

A Pécsi Járási Ügyészség bűnszövetségben, jelentős mennyiségű új pszichoaktív anyagra elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat három személlyel szemben.

A vádlottak 2020 februárjától kezdődően ismeretlen forrásból rendszeresen új pszichoaktív anyagokat, un. „biofüvet” szereztek be abból a célból, hogy azt értékesítsék Pécs-Kertvárosában. Az értékesítésre szánt anyag előállítását és adagolását a lakásukon végezték.

Ezt követően az új pszichoaktív anyagot napi rendszerességgel 2020 februárjától egy éven keresztül Pécsett a Nevelési Központ környékén az ottani iskolaépület agorájának területén, valamint az iskola épületének mellékhelyiségében is árusították.

A vádlottak együtt, illetve egymást váltva értékesítették a biofüvet a területen rendszeresen megjelenő vevők számára, akiket csoportosan összevártak és egyszerre értékesítettek nekik.

A terjesztők az anyagot lakásukban tárolták, így módjukban állt, hogy az utcán mindig csak annyi, csekély mennyiségű és darabszámú pakkot tartottak maguknál, amelyeket rövid időn belül értékesítettek. Egyúttal kölcsönösen szemmel tartották a környéket, és rendőrjárőr érkezése esetén egymást értesítették.

Az elkövetők ezen túlmenően azt a módszert alakították ki, hogy egyikük beszedte az értékesítés helyszínén összegyűlt vásárlóktól a pakkok ellenértékét, míg a másikuk az elkövetés helyszínén, előre megbeszélt helyekre rejtve helyezték el a pakkokat.

A vádlottak jelentős mennyiségű új pszichoaktív anyagot értékesítettek, a vásárlók között fiatalkorúak is voltak.

A terjesztők cselekménye az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett minősített esetének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény 5 évtől – 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.