Molesztálás, szexuális erőszak

Élettársa rendszeresen szidalmazta és fenyegette a verpeléti lakásukban a nőt

Rendőrség

A gyermekvédelem kiemelten fontos szakterülete az ügyészi munkának Heves megyében is. Az ügyészek e körben annak tudatában látják el szerteágazó feladataikat, hogy az ügyészség az összetett gyermekvédelmi jelzőrendszer egyik kulcsszereplője.

Egy 30 éves nő idén augusztusban személyesen tett bejelentést az Egri Rendőrkapitányságon arról, hogy élettársa rendszeresen szidalmazza és fenyegeti a verpeléti lakásukban, ahol két közös kiskorú gyermekükkel élnek együtt. A sértett az éjszakai órán reszketve és sírva panaszolta el a rendőröknek, hogy a férfi a gyermekek szeme láttára aznap már meg is ütötte őt, aminek következtében látlelettel igazolt zúzódásokat szenvedett.

A bejelentés nyomán a rendőrség már a kora hajnali órákban ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el a sértett kérésére, mely alapján a bántalmazó élettárs 72 órára köteles volt távoltartani magát a bántalmazott nőtől és közös gyermekeiktől. Ez idő alatt a bíróságon nemperes eljárás indult, melyben az Egri Járási Ügyészséget képviselő ügyész fellépett. A bejelentés másnapján megtartott tárgyalás eredményeként a bíróság – ügyészi indítványra – immár 30 napra elrendelte a megelőző távoltartást mind a kérelmező, mind a közös kiskorú gyermekek vonatkozásában, mivel megállapítható volt, hogy a kérelmezett által a közös lakóhelyen tanúsított, részben erőszakos magatartások közvetlenül veszélyeztették az anya és a két kisiskolás testi és lelki egészségét.

A Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága a jogerős végzés ismeretében jelzéssel élt a lakóhely szerinti jegyző, mint családvédelmi koordinációért felelős szerv felé a hozzátartozók között tapasztalt erőszak ártalmainak csökkentése érdekében. A jegyző a napokban tájékoztatta az ügyészséget arról, hogy a családvédelmi szolgálat esetmenedzsere – személyes beszélgetést követően – intézkedett az alapellátású családgondozás megindítása felől.

A főügyészség a jelzőrendszer keretében már ezt megelőzően hatósági eljárást kezdeményezett az illetékes gyámhatóságnál, ahol ennek eredményeként közigazgatási eljárás folyik a gyermekek védelembe vétele iránt.

Kép: illusztráció.