25 illegális határátlépőt szállított egy mikrobuszban a román férfi

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak a román férfinak, akit hétfő éjjel magyar és cseh rendőri együttműködés keretében fogtak el.

A megalapozott gyanú szerint a férfi ismeretlenül maradt megbízójával megállapodott abban, hogy 25 illegális határátlépőt vesz fel a magyar-szerb államhatár közelében, akiket Ausztriába visz. Az embercsempész hétfő este 11 órakor telefonon kapott utasítások alapján jelent meg Mórahalom külterületén és vett fel a mikrobuszba 25 – szír, afgán és indiai állampolgárságúnak vallott – személyt. A szegedi határkirendeltség járőrei cseh rendőrök segítségével röviddel az elindulás után ellenőrizték a gépkocsit, és megállapították, hogy a jármű utasterében utazók sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat hitelt érdemlően igazolni nem tudják.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel indítványozta a gyanúsított letartóztatását.

Az ügyészi indítványról a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a holnap tartandó ülésén fog dönteni.