Tizenöt illegális határsértőt csempésztek Csongrád-Csanád megyében

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak a két, montenegrói illetve szerb férfinak, akiket 15 külföldi csempészésen ért tetten a rendőrség Csongrád-Csanád megyében.

A montenegrói gyanúsított által vezetett, osztrák honosságú személygépkocsira hajnali 1 órakor figyeltek fel a rendőrség munkatársai Ruzsa település határában. Az ellenőrzés során a jármű utasteréből 12 személy, míg a csomagteréből további 3 személy került elő, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. Közülük 2 fő egyiptomi, míg 13 fő szír állampolgárnak vallotta magát.

A megalapozott gyanú szerint a külföldieket korábban ismeretlen kísérő vezette át a szerb-magyar zöldhatáron, majd őket a gyanúsítottak járművükbe felvették. A gépkocsit a montenegrói állampolgár vezette, míg szerb társa mindeközben a megbízójukkal tartotta a kapcsolatot. A gyanúsítottak tisztában voltak azzal, hogy az autójukba felvett külföldiek az államhatárt meg nem engedett módon lépték át.

A társtettességben elkövetett minősített embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés-elrejtőzés veszélyére, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a gyanúsítottak letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte. Végzéseit az ügyészség tudomásul vette, míg azok ellen a védelem fellebbezést jelentett be.