Éveken át bántalmazta, majd meg akarta ölni a feleségét

Rendőrség

A vádlott éveken át bántalmazta a feleségét, majd meg akarta ölni. A Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően a másodfokú bíróság helybenhagyta a férfira kiszabott 11 év börtönbüntetést.

A Veszprémi Törvényszék a 2021. április 8. napján kihirdetett ítéletében a férfit emberölés bűntettének kísérlete és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt halmazati büntetésül 11 év börtönbüntetésre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A jogerős ítélet szerint a férj a feleségét házasságuk alatt ittasan többször kézzel fojtogatta, illetve késsel megszúrta, de a bántalmazások miatt a nő feljelentést nem tett, orvoshoz nem fordult, megbocsátott.

2017 nyarán a férfi étkezéskor minden előzmény nélkül a kezében lévő éles késsel a sértettet jobb combja térdhajlatán hirtelen megszúrta. A szúrás alkalmas volt arra, hogy a feleségének nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozzon. Egy évvel később az ittas férj az ágyon fekvő sértettet az arcára szorított párnával mintegy tíz másodperc hosszan fojtogatta, azzal a felkiáltással, hogy „Most megdöglesz!”. Azt követően, hogy a felesége el tudta lökni, őt egy zsebkéssel hátba szúrta, végül annak közlésével, hogy elege van az életből, saját magát több alkalommal mellkason szúrta. A vádlott – akin életmentő műtétet kellett végrehajtani – e cselekménye a felesége halálát is okozhatta volna, s ebbe a vádlott bele is nyugodott.

A másodfokú Győri Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta. A házastársak hosszú időn át tartó és egyre komolyabb bántalmazásokkal terhelt viszonyára, és a súlyosító körülmények nyomatékára figyelemmel a kiszabott büntetést szükségesnek és indokoltnak tartotta.

A Győri Ítélőtábla a cselekmény minősítését és a büntetést illetően is osztotta az elsőfokú bíróság, illetve a fellebbviteli főügyészség álláspontját, azzal, hogy a vádlott szándéka az emberölés bűntettének kísérletét illetően nem eshetőleges, hanem egyenes volt.