Vádemelés bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt

Rendőrség

Embercsempészés bűntettével vádol az Ajkai Járási Ügyészség egy szerb és egy magyar állampolgárt, akik 2021. április 3-án, bűnszervezet tagjaként hét illegális határátlépőt akartak Magyarországról Ausztriába szállítani.

A vádirat szerint a szír állampolgárságú migránsok a zombori menekülttáborból érvényes útiokmányok nélkül, embercsempészek közvetítésével, a műszaki határzár magyar-horvát szakaszán felállított kerítésen keresztül 2021. április 2-án jutottak Magyarország területére, ahol egy erdős részen várakoztak arra, hogy továbbszállítsák őket.

A 31 éves szerb állampolgárságú elkövetőt 700 euró ígéretével ismeretlen személy szervezte be az embercsempész hálózatba azzal, hogy a kapott utasítások szerint, abban sofőrként működjön közre. Miután a férfi elvállalta a feladatot, Belgrádban személygépkocsit bérelt, mellyel Magyarországra jött, és a megbízójának utasításai szerint Tompán találkozott az ügy másik vádlottjával. A 37 éves szerbiai születésű, de magyar állampolgárságú férfi a találkozásukkor átadott egy telefonkészüléket a Szerbiából érkező vádlottnak, hogy azon tartsák a kapcsolatot, majd arra utasította, hogy a gépkocsijával kövesse.

A két vádlott ezek után külön járművekkel az államhatár közelében lévő helyre ment, ahol a 31 éves szerb állampolgárságú férfi felvette járművébe a hét migránst, úgy, hogy négy személy az utastérben foglalt helyet, míg hárman az autó csomagterébe szálltak be. A 37 éves vádlott ezek után úgynevezett előfutóként biztosította társának az utat, aki őt szorosan követve szállította a menekülteket.

Az Ausztria irányába haladó elkövetőket azonban a rendőrök április 3-án este háromnegyed hétkor a 8-as számú főúton, Ajka-Bakonygyepes közelében feltartóztatták és elfogták.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására, továbbá a szerb állampolgárságú elkövetővel szemben kiutasításra, míg magyar állampolgár társával szemben közügyektől eltiltásra tett indítványt azzal, hogy az előkészítő ülésen történő beismerésük esetén a bíróság mindkettőjüket négy év fegyházbüntetésre ítélje, a szerb állampolgár Magyarországról történő kiutasításának tartamát pedig nyolc, míg a magyar állampolgár elkövető közügyek gyakorlásától eltiltásának tartamát négy évben állapítsa meg.