Kiskorút is megtámadtak a rablók

Rendőrség

A vád szerint a két férfi mobiltelefonok, és készpénz megszerzése érdekében rabolt. Egyik áldozatukat súlyosan bántalmazták, a másik sértett pedig kiskorú volt.

A vádirat szerint a vádlottak – 27 és 23 évesek – 2019. július 20-án a XIII. kerület, Vizafogó sétányon sétáltak, és mivel korábban pszichoaktív anyagot fogyasztottak, bódult állapotban voltak. Megbeszélték, hogy bűncselekmény útján pénzt fognak szerezni. Ezek után vették észre a sértettet, aki egy étterem épülete mellett dohányzott.

A vádlottak odaléptek a sértetthez, és az egyikük cigarettát kért tőle, miközben két oldalról közrefogták. A sértett adott nekik egy szál cigarettát, majd indulni akart, ekkor azonban a 27 éves vádlott ököllel, legalább 3 alkalommal, nagy erővel megütötte a férfit, majd megrúgta a fején. A sértett a földre esett, és elvesztette az eszméletét.

A támadó ezután az eszméletlen férfi zsebéből kivett egy mobiltelefont, valamint 1.000 forint készpénzt, majd vádlott-társával együtt otthagyták a földön fekvő sértettet.

A sértett kis idő múlva magához tért, és egy éppen arra járó szomszédtól segítséget kért, aki mentőt hívott hozzá.

A sértett a bántalmazás következtében súlyosan megsérült, szemüregtörést, mindkét arcüreg csontjának törését, orrcsonttörést, továbbá homlokcsont törést szenvedett. A arckoponyát alkotó csontok többszörös elmozdulásos törése kapcsán az életveszélyes sérülés bekövetkezésének reális lehetősége fennállt.

A fenti támadást követően, a vádlottak a közeli lakótelep házai között tovább sétálva, észrevettek egy kiskorú fiút, aki egy szabadtéri edző parkban az egyik fitneszgépen ült és éppen a mobiltelefonját használta. A 27 éves vádlott megszólította a kiskorú sértettet, majd úgy tett, mintha a fitneszgép érdekelné, ezért a sértett átült egy másik edzőgéphez. Társa rablási szándékát ismerve, a 23 éves vádlott is leült az egyik edzőgépre, majd megkérdezte a pontos időt a sértettől. Ekkor 27 éves társa odalépett a fiúhoz, hirtelen ráfogott a kezében lévő mobiltelefonra és megpróbálta elvenni tőle. A sértett azonban ezt nem hagyta, ezért a 27 éves férfi ököllel megütötte a kiskorút a halántékánál. A sértett a telefont azonban ezután sem engedte el, sikerült felállnia, és elfutnia a parkból. A bántalmazója néhány méteren keresztül még üldözte őt, de nem érte utol.

A kiskorú sértett könnyebben gyógyuló arczúzódást szenvedett.

A Fővárosi Főügyészség a két férfit rablás bűntettével, illetve a második esetben kísérletével, a 27 éves támadót pedig életveszélyt okozó testi sértés kísérletével is vádolja. A 27 éves vádlott többszörös visszaeső, vele szemben fegyházbüntetést indítványoz a főügyészség, társával szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés az indítvány.