Korrupciós bűncselekmény miatt letartóztatásban egy ügyvéd és két társa

Rendőrség

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt folytat nyomozást.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2021 júniusában egy vállalkozó és alkalmazottja személyes találkozót kezdeményezett egy büntetőeljárás hatálya alatt álló személlyel, amely során magukat – valótlanul – hivatalos személynek kiadva felajánlották segítségüket.

A vállalkozó ígérete szerint 200 millió forint kifizetése ellenében biztosítja, hogy a férfi és felesége ellen folyamatban lévő büntetőügy, letöltendő szabadságvesztés büntetés kiszabása nélkül záruljon le.

A vállalkozó a legfőbb ügyészre hivatkozott, mint aki elintézi az ügyet, majd a férfi jelenlétében kihangosított telefonon beszélt egy, a legfőbb ügyész „jobbkezeként” megjelölt személlyel, aki garantálta, hogy az eljárás alatt álló terhelteknek nem kell börtönbe vonulnia.

A megkeresett személy többször találkozott az ügyvéddel is, aki megerősítette, hogy a vállalkozó valóban képes kedvezően befolyásolni a bíróság döntését, és hozzátette, hogy ehhez védőként őt kell meghatalmazni a folyamatban lévő eljárásban.

Az ügyészség elrendelte a befolyásolásra alaptalanul hivatkozó személyek őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd indítványozta letartóztatásukat.

A nyomozási bíró az indítvánnyal ellentétben csak a – bűncselekmény elkövetését a bírósági ülésen beismerő – vállalkozó, valamint az ügyvéd letartóztatását rendelte el, míg az elkövetésben bűnsegédként részt vevő férfit szabadon bocsátotta.

Az ügyészség eredményesen fellebbezett a végzés ellen, és a Fővárosi Törvényszék elrendelte a harmadik gyanúsított letartóztatását is. A bíróság egyetértett a Központi Nyomozó Főügyészség azon indítványával is, hogy indokolt a vállalkozó és az ügyvéd letartóztatásának fenntartása, így annak meghosszabbításáról hozott döntést.

Az ügyben eddig négy gyanúsított kihallgatása történt meg.

Kép: illusztráció.