Bíróság, kalapács

Vádemelés embercsempészés bűntette miatt

Rendőrség

A vád szerint egy szír férfi Ausztriában bérelt gépkocsival érkezett Magyarországra, hogy az illegális határátlépőknek segítsen Nyugat-Európába jutni, a rendőrök elől megkísérelt elmenekülni, azonban elfogták. Az ügyészség vádat emelt ellene és börtönbüntetésre ítélését indítványozza.

A vádirat  szerint egy 25 éves szír állampolgárságú, Németországban élő férfi Ausztriában bérelt egy személygépkocsit, azzal a céllal, hogy illegális határátlépőknek segítsen majd Magyarországról osztrák földre, végső célként Hollandiába jutni. A férfi a gépkocsival Szeged mellé ment, ahol 2020. június 10-én, előzetes megbeszélés szerint felvett 5 szír állampolgárt, akik korábban a román-magyar határszakaszon jogellenesen, érvényes úti okmányok nélkül léptek Magyarország területére. A 25 éves férfit délelőtt meg akarták állítani a rendőrök Lajosmizse közelében. Az embercsempész azonban nem állt meg, hanem az őt terelő rendőrkocsik közül nagy sebeséggel kihajtott, és a főváros felé tartott, ahol a XXIII. kerülethez tartozó útszakasznál közúti balesetet okozott.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt a sofőr ellen az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a férfit börtönbüntetésre és utasítsa ki Magyarország területéről.

Az embercsempészésnek a vád tárgyává tett minősített esetét a törvény 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

A rendőröknek való szembeszegülés miatt a Központi Nyomozó Főügyészség folytatott büntetőeljárást.