Dizájner drogokat terjesztett a családtagokból álló drogdíler bűnszervezet

Rendőrség

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat azzal a hat kereskedővel – köztük két nővel – szemben, akik a feladatokat megosztva, a beszerzéstől a fogyasztói igények szerinti adagolásig és 18 év alatti fiatalokhoz eljuttatásáig két és fél éven át együttműködtek a „hópihe”, „kréta” és „pattogós” fantázianevű dizájner drogok terjesztésében.

A vádirat szerint a dizájner drogok beszerzésével és terjesztésével életvitelszerűen foglalkozó kiskunmajsai férfi a családtagjait bevonva 2018 januárjában terjesztői hálózatot épített ki: a finanszírozást és a helyi fogyasztók kiszolgálását részben az anyja, a szerek kóstolását, minőségellenőrzését a lánytestvére, a drogok elrejtését, tárolását és kiporciózását a fivére végezte, további két rokon pedig sofőrként vett részt a terjesztésben.

A bűnszervezetet irányító vádlott az új pszichoaktív anyagot részben egy tiszaföldvári és egy soltvadkerti férfitól szerezte be, akik a tiltott anyagok kereskedelméhez stabil értékesítési lehetőséget biztosítottak.

Tevékenységük leplezése, továbbá esetleges tettenérés esetén a súlyosabb felelősségre vonás elkerülése érdekében a bűnszervezet irányítója biztonsági intézkedésként bevezette, hogy a saját és az anyja közvetlen birtokában csak éppen annyi drog legyen, ami legfeljebb egy napra, az aktuális fogyasztók kiszolgálására elegendő. Kiterjedt és állandó vevőkörük „biztonságos” kiszolgálása érdekében lakókörnyezetükben figyelőket is alkalmaztak. Ennek ellenére a Bács-Kiskun megyei rendőri szervek bravúros felderítői munkát követő, összehangolt akció keretében 2020 júniusában lecsaptak rájuk.

A vádlottak mintegy két és fél éven keresztül az új pszichoaktív anyagot Tiszaföldvár, Csépa, Soltvadkert, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Jánoshalma és Mélykút területén terjesztették. Ennek során legalább 34 millió forint jövedelemre tettek szert, amelyből a nyomozás során 8,5 millió forint értékben került sor készpénz és arany ékszerek lefoglalására.

Az ügyészség a vádlottakat kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével – köztük hatot bűnszervezetben elkövetéssel is – vádolja, ezért velük szemben fegyház-, továbbá börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a bűnszervezetben résztvevő vádlottak nem szabadulhatnak kedvezménnyel. Az ügyészség a gazdagodás erejéig vagyonelkobzást is indítványoz a vádlottakkal szemben. Bűnösségükről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.