Már az első szállításnál lebukott a két ukrán embercsempész

Rendőrség

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt két ukrán férfival szemben, akik 2020. november 23-án a szerb-magyar határt illegálisan átlépő bevándorlókat akartak Ausztriába szállítani, de egyiküket Kiskunhalason, társát pedig Körmend környékén fogták el a rendőrök.

A vádirat szerint a két ukrán férfit egy ismeretlen megbízó bírta rá arra, hogy a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat fizetségért Ausztriába szállítsanak. A megbízó az egyik ukrán férfinek 800 eurót, míg bűntársának 100-200 eurót ígért.

A vádlottak egymás tevékenyégéről tudva a saját autóikkal 2020. november 22-én Ukrajnából Magyarországra utaztak, majd Kecskeméten várták megbízójuk utasítását. A „főnök” telefonon meg is küldte a felvételi pont koordinátáit, ami alapján a vádlottak 2020. november 23-án este a szerb-magyar határhoz, Mélykút közelébe hajtottak.

Mindketten öt-öt szír bevándorlót vettek fel a gépkocsikba és elindultak velük Ausztria felé. Egyiküket a kiskunhalasi rendőrök a város belterületén elfogták a migránsokkal együtt, míg a másik embercsempész eljutott az osztrák-magyar határig. Itt kiszállította a migránsokat. Az volt a terv, hogy ő legálisan lép osztrák terültre, majd ott ismét felveszi a határt illegálisan átlépő bevándorlókat.

A bűntárs lebukása miatt azonban a vádlott visszaindult Kecskemétre, de a körmendi rendőrök elfogták. A bíróság mindkét őrizetbe vett embercsempészt letartóztatta, akik a lebukás miatt az ígért fizetséget sem kapták meg.

A járási ügyészség a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön és kiutasítás kiszabását indítványozza a vádlottakkal szemben. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a lefoglalt csempészautókat és az embercsempészéshez használt telefonokat is kobozza el a bíróság. A vádlottak bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.