Molesztálás, szexuális erőszak

Féltékenységből okozott életveszélyes sérülést

Rendőrség

A másodfokú Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza abban az ügyben, amelyben a vádlott az élettársát féltékenységből rendszeresen bántalmazta.

A Székesfehérvári Törvényszék a 2021. április 28. napján kihirdetett ítéletében a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt – mint erőszakos többszörös visszaesőt – 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, és megállapította, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

A büntetőjogban erőszakos többszörös visszaeső az olyan többszörös visszaeső, aki mindhárom alkalommal személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el, és e minősítését megelőzően már két alkalommal ezért végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték.

A nem jogerős ítélet szerint az erőszakos többszörös visszaesőként már elítélt vádlott féltékenységéből eredően éveken át bántalmazta az élettársát, akit a legutolsó alkalommal ittas állapotban kézzel a fején és testszerte, szerszámnyéllel pedig a testén ütlegelt. A bántalmazás következtében a sértett léprepedést is szenvedett, ennek folytán életveszélyes állapotba került, a lépét el kellett távolítani.

A másodfokú ügyészség szerint a tagadó vádlottal – akinek terhére esnek további súlyosító körülményként a sértett korábbi bántalmazásai, az ittas állapota és az eszköz használata is – szemben kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mind nemükben, mind mértékükben feltétlenül szükségesek és indokoltak, az ügyésznek – a vádlott beismerése és a tárgyalásról lemondása esetére szóló – 6 év fegyházbüntetés és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására tett ún. mértékes indítványához képest is.