A számlagyáros büntetésének súlyosítását indítványozta a főügyészség

Rendőrség

A költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta, hogy a Szegedi Ítélőtábla a kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás tartamát súlyosítsa.

A Kecskeméti Törvényszék a szerb-magyar állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki 6 rendbeli, bűnsegédként, üzletszerűen elkövetett, részben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben, ezért – mint bűnszervezetben elkövetőt – halmazati büntetésül 6 év fegyházbüntetésrés 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, megállapította, hogy a férfi feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a férfi 2014 évtől 2016 év végéig egy olyan számlagyárat vezetett, amely a megrendelő gazdasági társaságok részére „teljes szolgáltatást” nyújtott, így több, a számlázási láncban résztvevő gazdasági társaságot működtetett, amelyek az irányításának megfelelően beszerzésekre vonatkozó valamint az uniós értékesítés látszatát keltő fiktív számlákat állítottak ki, emellett a férfi pénzügyi tranzakciókat is végzett. A bűnszervezet összesen több mint 2,8 milliárd Ft vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az ügyben összesen 16 személlyel szemben emeltek vádat, akik az eljárás során a távollévő kettős állampolgárságú férfi kivételével valamennyien elismerték a bűnösségüket. A velük szemben hozott ítéletek jogerőre emelkedtek.

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség a büntetés súlyosítása, míg a számlagyárat irányító férfi védője felmentés illetve enyhítés iránt jelentett be fellebbezést.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség átiratában kiemelte, hogy a férfi terhére rótt bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyára, a bűnszervezetben történő elkövetésre valamint a férfi személyében rejlő társadalomra veszélyességre figyelemmel az akár 25 év szabadságvesztéssel is büntethető cselekmények miatt kiszabott büntetés aránytalanul enyhe, az nem szolgálja megfelelően a büntetési célokat.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.