Lesodródott az útról a rendőrök elől menekülő szerb embercsempész

Rendőrség

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban minősített embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állított egy szerb férfit, aki 2021. március 1-jén Jánoshalma térségéből kilenc afgán migránst akart Ausztriába csempészni, de a rendőrök az 53-as főúton elfogták őket.

A vád szerint a szerb férfit egy ismeretlen megbízó vette rá arra, hogy a szerb-magyar határt illegálisan átlépő bevándorlókat Magyarországról Ausztriába csempéssze. A vádlott az embercsempészéshez Belgrádban személyautót bérelt, majd 2021. március 1-jén reggel Röszkénél lépett be magyar területre.

Az ismeretlen megbízó a vádlott mobiltelefonjára GPS koordinátákban küldte el a migránsok felvételi helyét. Ennek megfelelően a szerb embercsempész Jánoshalma-Kunfehértó térségébe hajtott, ahol a megbeszélt helyen már várta őt kilenc afgán bevándorló.

A vádlott felvette a személygépkocsiba a migránsokat és elindult velük Kiskunhalas felé. Nem jutottak messzire, mert határvadászok akarták ellenőrizni a járművet. A vádlott azonban a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva menekülni kezdett, de egy kereszteződésben lesodródott az 53-as főútról és elakadt. A vádlott ezután futva próbált menekülni, de a járőrök elfogták.

A vádlott személyenként 650 eurót kapott volna az embercsempészésért. A nyomozók a szerb embercsempészt őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte a letartóztatását. A rendőrök kezdeményezték a vádlott bíróság elé állítását is.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség a vádlottat 2021. május 26-án állította bíróság elé vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

A Kiskunhalasi Járásbíróság a váddal egyezően minősített embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat és 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 6 év kiutasításra ítélte. Az ítélet jogerős.