Ököl, verekedés

Hamis váddal akarta menteni az emberölés miatt letartóztatott élettársát

Rendőrség

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség hamis vád bűntette miatt vádat emelt egy nő ellen, aki 2019 szeptemberében, majd 2020 márciusában hamis, a bűncselekmény elkövetésével mást vádoló beadványokat írt a nyomozási bírónak, hogy mentse az emberölés miatt letartóztatott élettársát.

A vádirat szerint a büntetlen előéletű nő mintegy 5-6 éven át élettársa volt egy férfinek, akit 2019. január 4-én letartóztattak, mert 2019. január 1-én halálra verte és hagyta kihűlni a súlyosan ittas ivócimboráját. Az emberöléssel vádolt férfi bűntársa ellen segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a főügyészség. Az emberöléses ügyről 2020 augusztusában adott ki közleményt a főügyészség.

Az emberöléssel vádolt férfi élettársa – azért, hogy a férfi szabadlábra kerüljön – levelet írt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírójának a férfi bűntársa nevében. A levélben a bűntárs az emberölés elkövetését magára vállalta. A nő a levelet 2019. szeptember 10-én a petőfiszállási postán adta fel.

A hamis vádat tartalmazó levél azonban nem érte el a célját, ugyanis a bűntárs a gyanúsítotti kihallgatásán tagadta, hogy a levél tőle származna.

A nő tovább próbálkozott: 2020. március 19-én egy másik petőfiszállási férfi nevében egy újabb hamis levelet írt és küldött a nyomozási bírónak. A levélben a férfi nevében azt állította, hogy szemtanúja volt az emberölésnek, azt nem a nő élettársa, hanem a bűntársa követte el. A férfit azonban kihallgatták tanúként, aki cáfolta ezt.

A vádlott e cselekményeivel az élettársának a bűntársa ellen bűncselekményre vonatkozó koholt bizonyítékot hozott a hatóság tudomására.

A szabadlábon védekező nőt a járási ügyészség folytatólagosan elkövetett hamis vád bűntettével vádolja és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.