Cigarettát kért a sértettől, majd kirabolta otthonában

Rendőrség

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2021. május 07-én a rablás bűntette miatt indult eljárásban egy hónapra elrendelte G.L. gyanúsított letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2021. május 05-én Nyíregyházán, az esti órákban bement a sértett lakásába és cigarettát kért tőle. A sértett közölte, hogy nincs cigarettája, mire a gyanúsított felszólította, hogy maradjon ülve, míg ő értékek után kezdett kutatni a lakásban. A gyanúsított a fürdőszobában megtalálta a sértett horgászfelszerelését, amivel távozni akart, de a sértett felszólította, hogy ne vigye azt el. Ekkor a gyanúsított hasba rúgta és több alkalommal ököllel megütötte a sértettet, majd a 30.000 forint értékű horgászfelszereléssel együtt távozott a helyszínről.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyben a nyomozás folyamatban van. A gyanúsított büntetett előéletű, több alkalommal volt már büntetve hasonló – erőszakos jellegű és vagyon elleni – bűncselekmények elkövetése miatt, továbbá jelenleg is van vele szemben folyamatban másik büntetőeljárás.

A gyanúsított munkanélküli, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik. Ezek alapján, a bíróság döntése szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a sértettet, illetve más tanúkat jogellenesen befolyásolna, megfélemlítene és ezzel veszélyeztetné a bizonyítást, vagy újabb bűncselekményt követne el.

Mivel a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselkemény akár 8 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel is büntethető, fennáll továbbá a veszélye annak is, hogy a férfi a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől. Mindezekre tekintettel a bíróág elrendelte letartóztatását.

A végzés nem végleges mivel azt az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be ellene. A jogerős döntést a Nyíregyházi Törvényszék fogja meghozni – tájékoztatott a Nyíregyházi Törvényszék.