Egy picike lány kért segítsé­get ájult édesanyjához Bükk­­ábrányba

Rendőrség

A krí­zishelyzetben az ötéves Elena tárcsázta a 112-es segélyhívó számot, majd az operátor kérdéseire összeszedetten válaszolt.

A Miskolci Hívásfogadó Központ operátora nem vette félvállról a vékonyka hangú gyermek bejelentését. Mondanivalójából kiszűrte, hogy komoly baj lehet, ezért azonnal konferenciabeszélgetésbe kapcsolta a mentőket.

– Rőczei Tamás kollégánk fogadta a kislány hívását, akit az anyukája előre felkészített arra, hogyan kell segítséget kérni – magyarázta Bóna Gyula alezredes, a Miskolci Hívásfogadó Központ osztályvezetője.

Amint az operátor megszólította, a csöppség a kagyló túlsó oldalán azonnal a lényegre tért. Elmondta, hogy édesanyja rosszul lett, a földön fekszik a konyhában, majd azt is hozzátette, hogy alszik. Pontosan megadta a lakcímét, és megosztotta, hogy anyukáján kívül csak a testvérei vannak otthon. Amikor az operátor konferenciabeszélgetésre kapcsolt, majd bevonta a mentőszolgálat munkatársát is, az asszony kezdett magához térni. A mentős telefonhoz kérte az anyukát, aki bágyadtan, kezdetben elhaló hangon szólalt meg. Kiderült, hogy vérnyomás-ingadozással küzd, és már két nappal korábban is rosszul érezte magát. A férje dolgozni jár, ezért napközben egyedül tartózkodik otthon három gyermekével, akik közül a legkisebb mindössze négy hónapos, de a legnagyobb is csak az ötödik esztendőt töltötte be. Másra nem számíthat, ezért előre felkészült arra, ha nagyobb baj történne. Megtanította a legidősebb kislánynak, hogyan tárcsázza a 112-es segélyhívó számot, és azt is, hogy milyen fontos információkat kell elmondania a hívás fogadójának. Az eszméletéhez tért asszony megerősítette a gyermeke által elmondottakat. Végül abban állapodtak meg a mentők diszpécserével, hogy egy mentőautót küld a helyszínre, és a szakemberek ellenőrzik az egészségügyi állapotát, majd annak függvényében döntenek a következő lépésről.

– Ritkán kapunk ehhez hasonló telefonhívást, amikor ennyire kicsi gyermek fordul komoly ügyben segítségért hozzánk. Az pedig különösen szokatlan, hogy egy ötéves kislány érthetően válaszol a neki feltett kérdésekre. Ettől eltekintve az vitán felül áll, hogy a kollégánk profizmussal kezelte a helyzetet, és a nagyszámú fals hívás dacára komolyan vette a bejelentést. Amint megkapta a legfontosabb adatokat, azonnal intézkedni kezdett, és felvette a kapcsolatot a megfelelő készenléti szervvel. Sikeres híváskezelésnek könyvelhetjük el, de a gyermek és édesanyjának előrelátása is kellett hozzá, hogy segíteni tudjunk. Éppen ezért azt tanácsolom mindenkinek, hogy nem lehet elég korán kezdeni a tanulást. Ismertessük meg gyermekeinkkel a 112-es segélyhívó számot, mert nem tudhatjuk előre, mikor lesz rá szükség! – tanácsolta Bóna Gyula alezredes.

A hanganyag a rendőrség Facebook-oldalán meghallgatható. 

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: ZSARU-ARCHÍV