Gyalogosgázolás a zebrán

Rendőrség

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 51 éves férfi ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

A vádirat szerint a vádlott 2020. július végén a reggeli órákban Miskolc belterületén közlekedett az általa vezetett személygépkocsival egy körforgalmú útszakaszon, amelyen gyalogos átkelés jelzőtábla volt kihelyezve.

A külső forgalmi sávban az előtte haladó gépjármű a gyalogos átkelőhely előtt megállt, a sértettnek elhaladási elsőbbséget biztosítva, így a sértett kilépett az úttestre és megkezdte az átkelését. A vádlott észlelve a külső forgalmi sávban álló autót, áttért a belső forgalmi sávba azzal a szándékkal, hogy elhaladjon a jármű mellett, amikor viszont már a belső sávba ért, nem biztosított elsőbbséget a gyalogos átkelőhelyen közlekedő sértettnek és fékezés nélkül elütötte.

A sértett az elütés következtében a motorháztetőn felcsúszva, a fejével nekiütközött a szélvédőnek, majd amikor a vádlott vészfékezett, a jármű elé az úttestre zuhant.

A sértett 8 napon túl gyógyuló kulcscsonttörés sérülést szenvedett el, míg a vádlottnak orvosilag értékelhető sérülése nem keletkezett.

Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben pénzbüntetést és közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott.