Perzsának hazudta szőnyegeit a csaló

Rendőrség

A vád szerint egy 38 éves román férfi időskorú sértettektől csalt ki pénz oly módon, hogy magát jellemzően iráninak adta ki, az általa felajánlott szőnyegeket pedig valódi, értékes perzsa szőnyegeknek hazudta.

A vádirat szerint a vádlott 2020 június-november között 5 időskorú sértettől csalt ki pénzt az alábbi módszerrel.

A vádlott a II. kerületben, a gépkocsijában ülve szólította le a gyalogos sértetteket, akik előtt jellemzően iráni, vagy török származásúnak adta ki magát, és azt állította, hogy valódi, kézzel szőtt, értékes perzsa szőnyegei vannak, amiket felajánlott a sértetteknek. Több sértettnek eleinte azt mondta, ajándékba adja a szőnyeget, és cserébe ő is csak valami jelképes ajándékot (például eurót, dollárt) kér, mert az ő kultúrájukban ez a szokás. Volt olyan sértett, akit autóval haza is vitt, felment a lakásába, és ott vette át a megtévesztett sértettől a pénzt. Előfordult az is, hogy elkísérte a sértettet egy bankautomatához, miután rábeszélte arra, hogy vegye meg tőle a sértett által értékesnek hitt szőnyegeket, majd az időskorú férfi figyelmetlenségét kihasználva, még több pénzt is vetetett le vele az automatából, mint amennyit a sértett szeretett volna.

A sértettektől fejenként 60 ezer – 350 ezer forint közötti összeget csalt ki a férfi.

A szőnyegek valójában értéktelenek voltak, sőt, voltak olyan szőnyegek, amely erős üzemanyag szaguk miatt kifejezetten használhatatlanok voltak. A vádlott a sértetteket a szőnyegek eredetével, értékével kapcsolatban tévedésbe ejtette, annak érdekében, hogy tőlük pénzt csaljon ki.

A vádlott a csalásokkal a sértetteknek mindösszesen több mint 1 millió forint kárt okozott, amelyet azonban az eljárás során a sértetteknek történő visszafizetéssel nagyrészt megtérített.

Egy esetben a vádlottnak egy 30 éves román társa segítséget nyújtott az elkövetéshez, tudva társa jogtalan pénzszerzési szándékáról, autójával a társát és a megtévesztett sértettet a sértett otthonához vitte.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a férfival szemben 5 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra, és indítványozta, hogy a bíróság vele szemben büntetővégzéssel felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabjon ki. Az ügyészség a férfi társával szemben próbára bocsátást indítványozott. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság a bűncselekmények miatt a férfival szemben 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 év 6 hónapra felfüggesztett – börtönbüntetést és 700 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, társát pedig 2 évre próbára bocsátotta. Az ügyészség a büntetővégzést tudomásul vette.