29 lőfegyvert akartak becsempészni Magyarországra

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két férfivel szemben, akik a vád szerint 29 lőfegyvert és tartozékait próbálták meg Magyarországra csempészni.

A vádirat szerint a két férfi 2019. október 13-á, délután 4 óra körül jelentkezett belépésre Magyarországra Szerbia irányából a röszkei autópálya határátkelőhelyen, egy szerb honosságú gépkocsi sofőrjeként és utasaként. A beléptetést végző pénzügyőr bejelentendő vámárura vonatkozó kérdéseire nemmel válaszoltak, de mivel mindketten idegesen viselkedtek és a gépjármű tanksapkájának ütögetését követően az ellenőrök rendellenes hangot hallottak, másodlagos vizsgálatot rendeltek el.

A vizsgálat során az autó üzemanyag tartályában 2 géppisztolyt, 27 pisztolyt, 31 tárat, 10 hangtompítót és közel 600 töltényt találtak meg és foglaltak le, vákuum csomagolásba rejtve. A lőfegyverek és tartozékaik jugoszláv, olasz, magyar, spanyol, csehszlovák gyártmányúak, de volt köztük brazil is.

Egyet kivéve valamennyi, a Magyarország területére becsempészni szándékozott lőfegyver működőképes és emberi élet kioltására alkalmas, melyek tartására a vádlottak nem rendelkeztek engedéllyel.

A járási ügyészség a vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottakat társtetteségben elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja. A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.