Más bankkártyájával vásárolt

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt egy évre felfüggesztette az eljárást egy nővel szemben, aki 2020 márciusában Tiszakécskén egy elvesztett bankkártyát talált, majd azzal több üzletben vásárolt.

Az ügyészség határozata szerint a gyanúsított 2020. március 21. és 23. napja között Tiszakécskén talált egy bankkártyát, amit a tulajdonosa elvesztett. A nő a bankkártyát jogosulatlanul felhasználta, március 23-án vásárolgatni kezdett, ami során a talált kártyával fizetett. A gyanúsított olyan összegekért vásárolt, hogy a PIN kódot ne kelljen megadni, ugyanis azt nem ismerte.

Két üzletben vásárolt a kártyával, először mintegy 1.200, majd 2.900 forintért. Egy harmadik boltban is fizetni akart a kártyával közel 4.000 forintot, de ez már nem sikerült, mert ekkorra a sértett észrevette a cselekményt és letiltatta a kártyát.

A tiszakécskei rendőröknek sikerült azonosítani a gyanúsítottat, akit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt hallgattak ki. A nő beismerte a tettét és teljes egészében megtérítette a sértett kárát.

A büntetőeljárási törvény szerint az ügyészség próbaidőre felfüggesztheti az eljárást, ha attól a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére figyelemmel a gyanúsított magatartásának kedvező változása várható. Feltétel az is, hogy az elkövetett bűncselekmény büntetési tétele háromévi, illetve ötévi szabadságvesztésnél ne legyen súlyosabb.

Mivel a sértett érdekeinek érvényesítése, az okozott kár megtérítése a büntetőeljárási törvény szerint kiemelt fontosságú, a büntetlen előéletű gyanúsítottal szemben elegendő az eljárás egy évre történő felfüggesztése. Ha ez a próbaidő eredményesen eltelik, az ügyész megszünteti az eljárást.