Letartóztatásban maradhat a barátjának életét kioltó vádlott

Rendőrség

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a letartóztatás fenntartását indítványozta azzal a vádlottal szemben, akit az ügyészség emberölés bűntettével vádol.

A vádirati tényállás szerint a Tolna megyei községben élő férfi 2019. októberében ittas állapotban, féltékenységből egy baltával a barátjára támadt, több nagy erejű ütést mért a fejére és az arcára, majd az eszméletét vesztő és földre kerülő sértettet tovább bántalmazta. Az áldozat sérüléseibe rövid időn belül belehalt.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat 2020. szeptemberében emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 11 év szabadságvesztésre ítélte. A ítélet ellen súlyosítás iránt az ügyész fellebbezést terjesztett elő, amelyet a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott. A bíróság az ítélet kihirdetését követően a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

A büntetőeljárásról szóló törvény alapján az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatát követően fenntartott letartóztatás indokoltságát a másodfokú bíróság hathavonta felülvizsgálja. Figyelemmel arra, hogy az elsőfokú bíróság határozatától számított hat hónap eltelt, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a Pécsi Ítélőtáblánál indítványt tett a vádlottal szemben elrendelt letartóztatás felülvizsgálatára, és annak fenntartására.

A fellebbviteli főügyészség indítványát arra alapozta, hogy a kényszerintézkedés feltételei továbbra is fennállnak, mivel a vádlott szabadlábra helyezése esetén az elsőfokon kiszabott büntetés tartama alapján tartani lehet szökésétől, illetve a hatóság elöli elrejtőzésétől.

Az indítványt a Pécsi Ítélőtábla bírálja el.