Kocsifeltörőket kapcsoltak le

Rendőrség

Újabb sikeres akciót hajtottak végre Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányság zseblopási alosztályának nyomozói a bűnügyi bevetési osztállyal közösen: nyomkövető bilinccsel a lábán kaptak el egy tolvajt.

Egy hét alatt két gépkocsifeltörő bandát fogtak el. Az akciót Bartus Szilárd alezredes, a zseblopási alosztály csoportvezetője irányította.

Január 27-én a nyomozók éppen a reggeli szolgálatot kezdték meg, amikor egy fekete ruhás alakra lettek figyelmesek a Keleti pályaudvar parkolójában. A férfi furcsán viselkedett, a kocsik között járkált. A zsaruk úgy döntöttek, megfigyelik.

− A férfi besétált egy mellékutcába, és miután alaposan körbenézett, odament a járdánál parkoló egyik ételszállító autóhoz – tájékoztatott Vati Norbert hadnagy, a zseblopási alosztály nyomozója. – Elkezdte rángatni a gépkocsi vezetőoldali ajtaját, de mivel nem tudta kinyitni, továbbindult. Pár méter után egy ­Daewoot nézett ki magának, amit szintén többször körbejárt, betörte az oldalüveget, majd kutatni kezdett az autóban. Később kiderült, semmit nem hozott el belőle.

A gépkocsifeltörés után visszatért a parkolóba, ahol beült két másik férfi mellé egy járműbe, majd elhajtottak. A nyomozók gyalog voltak, ezért a biztonságos elfogáshoz segítséget kértek, és kiadták a gépkocsi körözvényét. A hármas még látótávolságon belül megállt egy dohánybolt előtt, egyikük kiszállt vásárolni. A nyomozók a férfi után eredtek, és észrevétlenül lekapcsolták, hogy a két társa ne tudjon elmenekülni a kocsival. Akkor értek oda az V. és a VII. kerületi járőrök. A három férfit a zsaruk előállították, mindannyian grúz állampolgárok voltak. A kocsit Gabelia M. (49) vezette, aki ellen jelenleg is eljárás folyik. Elfogásakor a nyomkövető bilincs volt a lábán.

− A gépjármű átvizsgálása során előkerült egy Rubik-kocka is − tette hozzá a hadnagy. − Ez azért volt érdekes, mert egy korábbi esetnél, ahol egy autóból táskát loptak el, egy Rubik-kocka is eltűnt. Valamint egy pendrive-ot is találtunk, ami szintén egy korábban megkárosított sértetté volt.

A gépkocsifeltörőt, Jansukhi T.-t (40), valamint Gabelia M.-et őrizetbe vették, a bíróság elrendelte letartóztatásukat.

Az elfogások azonban nem értek véget. Két nappal később, a kora reggeli órákban a zsaruk egy fekete autóra lettek figyelmesek, amiben egy általuk már jól ismert alakot véltek felfedezni. Épp egy zuglói iskolához hajtott társával.

− A tolvajok gyakran dolgoznak úgynevezett blokkolásos módszerrel, amikor egy távvezérlő szerkezettel megakadályozzák az autó bezárását − magyarázta a nyomozó. − Amikor a szülők óvodába vagy iskolába viszik a gyereket, sokszor csak beszaladnak átöltöztetni a kicsit, és már mennek is vissza az autóhoz. Ilyenkor előfordul, hogy erre a rövid időre értékeiket a kocsiban hagyják. Ezt kihasználva a tolvajok egyszerűen kilopják a blokkolt autóban hagyott táskát, laptopot vagy pénztárcát.

A megfigyelt férfi terve is ez lehetett. Mikor meglátta, hogy valaki kiszállt a gépkocsiból, elindult, de amint kiderült, hogy a szülő csak a kapuig kísérte a gyereket, lemondott tervéről. Az iskolai csengő megszólalása után pedig a tolvajok is továbbálltak.

− Pár utcával lejjebb egy fekete BMW-t szemeltek ki maguknak a gépkocsifeltörők − vette át a szót Orosz Ádám főhadnagy, főnyomozó. − A BMW tulajdonosa bement a bankba. Egyikük követte a férfit a pénzintézetbe egy papírral a kezében. Ezalatt mobiltelefonon tartotta a kapcsolatot társával, aki az autóhoz ment, majd felnyitotta a csomagtartót. Nem találhatott semmi értékeset, mert miután többször alaposan átnézte, visszazárta az ajtót anélkül, hogy bármit kivett volna belőle. Eközben társa is kijött a bankból, és továbbhajtottak.

A páros alig tett meg 40-50 métert, és megállt egy fekete Mercedes mellett. A nyomozóknak sikerült pár autóval odébb parkolniuk, így közelről megfigyelhették a tolvajok ténykedését. Egyikük odament a kiszemelt gépkocsihoz, kinyitotta az ajtót, kivett belőle egy pénztárcát, majd a zsákmánnyal visszasétált az autójukhoz. Amint elindultak, a bűnügyi bevetési osztály, valamint a zseblopási alosztály nyomozói elfogták őket. A pénztárcában mindössze 300 forint volt.

R. Róbert, a korábban Zoltán néven ismert elkövető nem ismeretlen a zsaruk számára. A leggyakoribb módszere, hogy jómódú lakóövezetekben iskolák és óvodák környékén próbál autókat kifosztani.

A rendőrség a két elkövetőt őrizetbe vette. Az ügyészség határozata alapján szabadlábon védekeznek.

police.hu
RÁDI MÓNIKA
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA