Áramütés ölte meg a nyíregyházi kisfiút, szerdán elítélték az apát

Rendőrség

Egy év fogházra ítélte gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a Nyíregyházi Törvényszék azt a 38 éves férfit, akinek tavaly nyáron agyonütötte az áram az egyéves kisfiát Nyíregyházán.  A bíróság a büntetés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette.

A férfi 2017 ben költözött be az élettársával és kilenc gyermekével egy nyíregyházi kertes házba szívességi lakáshasználóként. A lakóházban nem volt elektromos áram, és a villanyóra is le volt szerelve.

A férfi tavaly júniusában úgy döntött, hogy bevezeti a házba az áramot a szomszédos telek villanyórájától. Ehhez a ház körül fellelhető maradék drótokat és vezetékeket használta fel. Azok szálait összesodorta és a toldásokat szalagokkal tekerte körbe. Amikor a szalag elfogyott, a férfi a szigetelést úgy oldotta meg, hogy a vezeték burkolatából vágott le egy kis darabot, és azt húzta vissza az összesodort szálakra. A lakásban a vezetékek a földön haladtak, és azzal működtették a házban lévő fogyasztókat.

Tavaly július 10-én délután a férfi és az akkor egyéves gyermeke a lakóház hátsó szobájában tartózkodott, a csecsemő a földön játszott, amikor hozzáért a földön fekvő vezetékhez. Ettől a szigetelés elmozdult és a kisfiút megrázta az áram.  A gyermek eszméletét vesztette, életét pedig a gyors orvosi ellátás ellenére sem tudták megmenteni.

Az eljárás során készített igazságügyi szakértői vélemények alapján a bíróság megállapította, hogy a férfi beszámítási képessége enyhe fokban volt korlátozva a cselekmény elkövetésekor. Bár az elektromos áramról alacsony iskolai végzettsége miatt kevés ismerettel rendelkezik, azt tudta, hogy az általa elkészített vezetékelés nem volt szabályszerű, és a fémszálak érintése halálos áramütést is okozhat.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerő nyilatkozatot tett, őszinte megbánást tanúsított és kiskorú gyermekei eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte azonban, hogy többször volt már büntetve, és hogy más ügyben jelenleg is büntetőeljárás folyik ellene. Az ítéletet az ügyész, a férfi és védője tudomásul vették, így az a szerdai napon jogerőre emelkedett – írja a 24.hu.