Csapás egy unokázós bűnszervezetre

Rendőrség

Több tucat szolgálati autó civil- és egyenruhás rendőrökkel, technikai eszközökkel telezsuppolva indult egyszerre 2020. július 7-én  arra a hét címre, ahonnan egy unokázós csalásokra szakosodott bűnbanda tagjait tervezték begyűjteni.

A fővárosi és Pest megyei helyszínekről kilenc embert – öt nőt és négy férfit – állítottak elő, hármat tanúként, hatot pedig gyanúsítottként hallgattak ki. A lakásokon megtartott kutatások alkalmával közel 7,2 millió forintot, valamint több, a bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozható tárgyat foglaltak le.

A gyanú szerint a most felszámolt banda tagjai külföldön bujkáló „főnökeik” utasításait követték. A 38 éves, gödöllői férfire, a 39 éves péceli férfire, valamint a 38 éves szintén péceli férfire csak a futár szerepe hárult:  az előzőleg külföldről kezdeményezett, közlekedési balesetre hivatkozó és pénzt vagy értékeket kicsaló telefonhívások után felkeresték az átvert időseket, begyűjtötték tőlük több millió forintos megtakarításaikat, alkalmanként ékszereiket, a pénz nagy része a bandavezéreket illette, ám a küldöncök is megkapták belőle jussukat.

A banda  nők, a 49, 51 és 36 éves női tagjaira  a futárok által leszállított ékszerek értékesítése volt. Az eladásból befolyt pénzt hasonló  módon osztották szét. A nyomozás jelenlegi adatai szerint a bűncselekmény-sorozattal több mint 20 millió forintot csaltak ki Pest, Hajdú-Bihar, Fejér, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyei áldozataiktól.

Az őrizetbe vett hat gyanúsított szinte mindegyike panaszt tett a gyanúsítás ellen és csak egyikük tett vallomást, ám a bűncselekmény elkövetését ő is tagadta.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályán csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük büntetőeljárás, a rendőrök kezdeményezik letartóztatásukat