Bíróság, kalapács

Letartóztatás elrendelése bűnszervezetben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság 2020. június 14-én egy hónapra elrendelte K.J. elsőrendű gyanúsítottnak és hat társának letartóztatását bűnszervezetben elkövetett pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének, kábítószer birtoklás vétségének és bűnszervezetben elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Az alapos gyanú szerint egy szigetvári férfi 2018. nyarától bűnszervezetet hozott létre, melynek keretében külföldről kereskedelmi mennyiségű új pszichoaktív anyagot rendelt. A megrendelt új pszichoaktív anyag ellenértékét kriptovalutával egyenlítette ki.

A közvetlen fogyasztók az új pszichoaktív anyagokat a szigetvári illetőségű férfi megbízásából B.B. hatodrendű és Sz.Zs. hetedrendű -informatikus foglalkozású- gyanúsítottak által létrehozott, az USA szerverein keresztül üzemeltetett weboldalakon keresztül rendelték meg.

Az új pszichoaktív anyagokat a bűnszervezet tagjai K.J. elsőrendű, G.N.Zs. másodrendű, O.Z. harmadrendű, L.J. negyedrendű, valamint B.Z. ötödrendű gyanúsítottak porciózták ki, csomagolták be, majd országszerte különböző postákon adták fel azokat, így juttatva el őket a fogyasztókhoz. A szigetvári férfi a gyanúsítottak számára Budapesten több lakást is bérelt, ahol a gyanúsítottak a fenti csomagokat előkészíthették és azokat a város különböző postahivatalaiban feladhatták a megrendelők számára.

A megrendelők az új pszichoaktív anyagok ellenértékét a postának kifizették, majd a Magyar Posta Zrt. az összeget a megadott bankszámlákra utalta. A feladást lebonyolító gyanúsítottak a bankszámláról a pénzt felvették és eljuttatták a bűnszervezet vezetőjéhez.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint legalább 13.000 darab postai csomag került ilyen módon feladásra, melyre tekintettel közel 200 millió forint bevétel keletkezett a bűnszervezetnél.

A terhükre rótt bűncselekmények büntetési tételére is figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a hatóság elől megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék, így különösen a büntetőeljárásban résztvevő más személyt megfélemlítenének, jogellenesen befolyásolnának, bizonyítási eszközöket semmisítenének meg, a bűncselekményt folytatnák vagy újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követnének el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

A bíróság végzése kizárólag O.Z. harmadrendű gyanúsított vonatkozásában végleges, tekintettel a gyanúsítottak és védőik által bejelentett fellebbezésekre.

A szigetvári illetőségű férfit európai elfogató parancs alapján a nyomozó hatóságok Horvátországban elfogták, jelenleg kiadatási őrizet alatt áll.