Büntetővégzéssel határoztak két kábítószer-termesztő ügyében Mohácson

Rendőrség

A Mohácsi Járásbíróság 2020. május 14-én kelt, tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésében az elsőrendű és másodrendű vádlott férfiakat bűnösnek mondta ki kábítószer birtoklásának bűntettében. Ezért az elsőrendű vádlottat 2 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett, a másodrendű vádlottat 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság az elsőrendű vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt – a szabadságvesztés végrehajtása esetén – a büntetésbe beszámítani rendelte.

A bíróság rendelkezett az eljárás során lefoglalt bűnjelekről és az elsőrendű vádlottat 214.197 forint, a másodrendű vádlottat 449.485 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint röviden: az elsőrendű vádlott 2018. szeptember 11. napját megelőzően, közelebbről meg nem határozható időponttól kezdve egy Baranya megyei település ismeretlen helyrajzi szám alatt lévő tanyájának körbekerítetlen területén, és annak közvetlen környezetében, valamint a lakóhelyén található ingatlan területén saját fogyasztásra kábítószernövényt, kannabiszt termesztett.

A tanya területén, illetve a lakóhelyén termesztett összesen 70 tő kannabisz növény neveléséhez szükséges magokat az elsőrendű vádlott a 2018. év elején az interneten vásárolta. A bejelentett lakcímén, a 2018. év tavaszán kábítószernövény termesztésére alkalmas helyiségeket létesített. Az ingatlanon álló mellékhelyiségben, illetve a ház földszinti részében az elsőrendű vádlott nátriumlámpákat helyezett el, valamint szellőztetést alakított ki.

A tanyán a rendőrség 2018. szeptember 11. napján, majd 2018. szeptember 12. napján kutatásokat hajtott végre, amelynek során 57 tő kannabisznövényt, valamint nagyobb mennyiségű leszüretelt, kiszárított és felaprított, kannabinoid vegyületeket tartalmazó növényi anyagmaradványt foglalt le. A nyomozó hatóság 2018. szeptember 12. napján is szemlét tartott az elsőrendű vádlott lakcímén is, ahol további 13 tő kannabisz növény és növényi anyagmaradvány, valamint a termesztéshez szükséges lámpák, lámpafoglalatok, időkapcsolók és ventilátorok kerültek elő.

Az elsőrendű vádlottól lefoglalt összes kábítószer mennyisége a jelentős mennyiség alsó határának csaknem 75 %-a volt.

Az elsőrendű vádlottat a fentieket követően vizelet mintavételre állították elő, szervezetében kábítószer volt kimutatható.

A másodrendű vádlott 2017. november hónapban Ausztriában, Bécs mellett egy üzletben vásárolt összesen 10 darab kannabisz magot. A másodrendű vádlott a magokat 2018. május hónapban a lakóhelyén található ház kertjében ültette el.

A 10 magból 8 tő kannabisz növény kelt ki, amelyeket a másodrendű vádlott ezután gondozott abból a célból, hogy a leszüretelt növényekből saját fogyasztásra kábítószerre tegyen szert.

A rendőrség 2018. szeptember 13. napján a másodrendű vádlott lakóhelyén házkutatást tartott, amelynek során a 8 tő kannabisz növényt lefoglalta. A másodrendű vádlottól lefoglalt összes kábítószer mennyisége a jelentős mennyiség alsó határának 8 %-a volt.

A másodrendű vádlottat a fentieket követően szintén vizelet mintavételre állították elő, mintájából szintén kábítószert mutattak ki.

A büntetővégzés ellen fellebbezésnek helye nincs, de az ügyész, a vádlottak és védőik a büntetővégzés kézbesítésétől számított nyolc napon belül tárgyalás tartását kérhetik.

A bíróság döntése nem jogerős.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.