Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és emberölés jövő heti tárgyalása a pécsi törvényszéken

Rendőrség

1.A vádirat szerint:

A vádlott 2016. március 26-án sürgősségi betegellátó osztályon dolgozott, mint kezelőorvos.
2016. március 26-án a kora délutáni órákban a mentők a sértettet – háziorvosának beutalójával – szállították a sürgősségi osztályra. A beutalón a háziorvos előzményként rögzítette, hogy a sértett otthonában, aznap reggel elesett és diagnózisként combnyaktörést és könyökzúzódást állapított meg. A sértett saját mosdó helyiségében esett el.
Az Országos Mentőszolgálat dokumentációs lapján szintén combnyaktörést rögzített a sértett esetében.
A kezelőorvos vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kell terjednie, így mindenképpen el kellett volna végeznie a vádlottnak a háziorvos, illetve az Országos Mentőszolgálat által felállított diagnózis ellenőrzését, kivizsgálását.
A vádlottnak vizsgálnia kellett volna, hogy a betegnél csípőtáji törés fennállt-e. Azonban a vádlott vizsgálata erre nem terjedt ki e törés kizárására, az általa végzett vizsgálat a könyök sebzésének és a térdízület elfajulásos elváltozásának megállapítására jutott, a bal könyök és bal térd röntgenfelvételei alapján. A könyök sebzését ellátta, a térdfájdalom miatt fájdalomcsillapító szedését rendel el, és kontrollvizsgálatra a háziorvoshoz irányította.
A sértett állapota 2016. március 28. napján rosszabbodott, a háziorvos a egyéb fennálló betegsége, a cukorháztartás felborulása és ismételt combnyaktörés kórismével a sürgősségi betegellátó osztályra utalta.
A combnyaktörés megállapítására irányuló vizsgálatok, a törés diagnózisának elmaradása, a célzott kezelés megkezdésének késedelme az általános állapot rendezési lehetőségének hiánya önmagában elősegítette a sértett állapotának romlását és egyéb sorsszerű, súlyos betegségei állapotának romlásához vezettek.
A kezelőorvosok 2016. március 28-án, bár mindent megtettek a sértett állapotának javítására, a szövődmények elháríthatatlanul a sértett halálához vezettek.
A vádlott szabályszegése közvetlen ok okozati összefüggésben áll a sértett halálával.
A bíróság folytatja a tárgyalást.

2. A vádirat szerint:

A vádlott nő egy baranyai településen lakott együtt a nála több, mint tíz évvel idősebb élettársával és korábbi kapcsolatából született gyermekével. A vádlott és élettársa között fennálló korkülönbségre tekintettel megbeszélték, hogy közös gyermeket nem vállalnak.
A vádlottnak korábban két abortusza volt, egyik a korábbi kapcsolatában, a másik az élettársával történt megbeszélést követően, közös elhatározásból. A vádlott ezt követően gyógyszerrel védekezett, de annak szedését pontosan meg nem határozható időpontban abbahagyta, amiről élettársának is tudomása volt. A vádlott 2018. nyarán teherbe esett, erről azonban hozzátartozóinak és a lakókörnyezetében élőknek nem szólt, titkolta terhességét, orvoshoz nem fordult, terhesgondozásban nem vett részt. Amikor a terhesség jelei nyilvánvalóvá váltak, azokat öltözködésével próbálta leplezni és kerülte a lakókörnyezetében élőket is.
2019. április 3-ról 4-re virradó éjszakán beindult a vádlottnál a szülés. Ekkor a vádlott a lakásukban található fürdőszobába ment, ahol egy fiúgyermeknek adott életet. A köldökzsinórt egy ollóval vágta át, majd a szüléssel járó vérszennyeződést feltakarította. Az ellátatlan újszülött pár órán belül elhunyt.
A gyerek testét a vádlott egy nylon zacskóba tette, arra még egy zacskót ráhúzott, nyílását több alkalommal körbe tekerte, majd fehér színű szövetbe csavarta, aztán egy papír cipősdobozba tette és a dobozt a ház egyik szekrényének polcára helyezte.
A vádlott a szülés tényét a család előtt titkolta, annak ellenére, hogy vérzései voltak, testében a méhlepény egy része bent maradt.
2019. április 5-én a vádlott élettársa a kora délutáni órákban ért haza, ekkor a vádlott a fürdőszobában volt. Mivel a vádlott hosszabb idő elteltével sem jött ki onnan, élettársa benyitott az ajtón, ekkor látta, hogy élettársa elesett, alteste vérzik, orvosi ellátásra szorul, ekkor mentőt hívott.
A mentők a vádlottat kórházba szállították, ahol megállapították, hogy pár napja szült és vérmérgezést kapott a testében maradt méhlepény darabjaitól, ezért méhét eltávolították.
A bíróság folytatja a tárgyalást, ítélethirdetés lesz.