Online bűnmegelőzés

Rendőrség

A biztonságos internet használatról tartott előadást a balatonfüredi diákok részére a helyi rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója.A Balatonfüredi Rendőrkapitányság munkatársa 2020. február 10. és február 12. között a helyi Eötvös Lóránd Általános Iskolában tájékoztatást adott azokról a fiatalokat is érintő jogsértésekről, amelyek hátterében az internet áll.

A diákok manapság folyamatosan a digitális térben mozognak, ott élik a mindennapjaikat, miközben a legtöbb tanuló nincs tisztában a rá leselkedő veszélyekkel, könnyen áldozattá válhatnak.

Az interaktív előadások alkalmával szó esett a közösségi oldalak használatának veszélyeiről, a felelőtlen fotó és videó feltöltésekről, a személyes adatok indokolatlan megosztásáról, valamint az interneten történő vásárlás buktatóiról is. A rendőrök ugyanakkor hasznos tanácsokkal is szolgáltak annak érdekében, hogy a fiatalok az interneten kalandozva ne váljanak áldozattá vagy elkövetővé.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója az alábbi tanácsokat fogalmazta meg a gyerekeknek:

Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilod, a személyes adatokat, a megosztott tartalmakat csak az ismerőseid láthassák!
Válassz mindig biztonságos jelszót!
Csak olyan fotót tegyél elérhetővé bárkinek, amit később biztos nem bánsz meg!
Engedély nélkül ne tegyél fel másokról fotókat, videókat!
Ne adj meg senkinek személyes információt magadról, amikor csevegsz és tudnod kell, nem mindenki az, akinek mondja magát!
Az előadás után kötetlen beszélgetés keretében tehették fel a témával kapcsolatos kérdéseiket, illetve fogalmazták meg véleményüket a diákok az előadónak.

 

police.hu