Csongrád megyei migri helyzet

Rendőrség

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenkilenc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket. A román társszervekkel együttműködve további tizenkét migránst akadályoztak meg abban, hogy Magyarországra illegálisan belépjenek.

A járőrök 2020. január 14-én 0 óra és 24 óra között hét esetben, összesen tizenkilenc határsértőt tartóztattak fel Deszk, Röszke, Tiszasziget, Szeged közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a határsértők közül egy fő líbiai, hárman afgán, ketten palesztin, míg a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Egy teherautó ellenőrzése során tizenkét illegális migránst találtak a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.
A magyar és a román rendőrök 2020. január 14-én néhány perccel 8 óra előtt közösen ellenőrizték a török honosságú járművet a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhelyen. Az ellenőrzés megállapította, hogy a raktérben tizenegy, míg az oldalsó tárolórekeszben további egy személy bújt meg. A csoport tagjai közül kilencen iraki, hárman pedig török állampolgárnak vallották magukat. Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
A török állampolgárságú sofőrrel szemben embercsempészés, míg utastársaival szemben tiltott határátlépés miatt a román határrendőrség jár el.