A gázpisztoly nem használt az ásóval támadóval szemben

Rendőrség

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy hetvenhét éves férfi ellen életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt.

A vád szerint a vádlott 2018. november elején, kora délután, kerékpárját tolta Kazincbarcika külterületén, egy dűlőúton, amikor gépjárművével elhaladt mellette a sértett, aki hétvégi telkére akart menni.

A sértett a lehúzott ablakon keresztül meghallotta, hogy a vádlott hangosan szóvá tette, mit keres ezen az úton. Ebből vita alakult ki közöttük, miközben a vádlott megérkezett a saját portájához, ahol a kerítésen benyúlt, és egy ásót vett magához. A sértett ekkor már kiszállt az autóból, úgy vitatkoztak, mire a vádlott az ásót a feje fölé ütésre emelte, és elindult a sértett irányába. A férfi védekezésképpen az autó kesztyűtartójából kivette a gázriasztópisztolyát, amelynek viselésére egyébként nem rendelkezett engedéllyel, és azzal a levegőbe figyelmeztető lövést adott le.

A vádlott ettől nem ijedt meg, hanem az ásó élével a sértettet fejen ütötte, amit a férfi azért nem tudott kivédeni, mert a gázpisztolyt használva úgy gondolta, hogy a vádlott nem ütheti meg. Azonban a vádlott ezután is támadott, ismét feje felé emelte az ásót, és újból ütni próbált, mire a férfi két lövést adott le a vádlottra. Ez sem használt a vádlottal szemben, aki még mindig felemelt ásóval támadott, így a sértett megfogta az ásót, kicsavarta a kezéből, majd bedobta a kerítésen.

Az erősen vérző fejű sértett ezután autóba ült, és egy közelben lévő autókereskedésben kért segítséget, ahonnan a mentők kórházba szállították.

A támadás következtében a sértett a koponya töréses sérülését szenvedte el, mely közvetlenül életveszélyesnek minősült.

Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetést és mellékbüntetésként közügyektől eltiltást indítványozott.