Hamis igazolványokkal az Európai Unióba

Rendőrség

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség 2019. november 26-án közokirat-hamisítás bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy marokkói, egy palesztin és egy tunéziai férfit, akik 2019. november 23-án a kelebiai vasúti határátkelőnél egy nemzetközi gyorsvonat utasaiként hamis olasz és belga személyi igazolványokat adták át az őket igazoltató határrendészeknek.

A vád szerint a három vádlott ugyanazon nemzetközi gyorsvonat utasaiként érkeztek 2019. november 23-án, délután, a szerb-magyar határhoz. Amikor a kelebiai vasúti határátkelőhelyen a határrendészek igazoltatták őket, a marokkói, palesztin és tunéziai férfiak hamis személyi igazolványokat mutattak fel, hogy bejuthassanak az országba.

A tunéziai és a palesztin férfi hamis olasz igazolványokat, míg a marokkói vádlott hamis belga személyi igazolványt adott át az őket igazoltató határrendészeknek. Az egyenruhások azonban megállapították, hogy az átadott okiratok az eredeti igazolványok utánzatai, a vádlottak hamis közokiratokat használtak fel azért, hogy jogszerűen léphessenek Magyarország területére.

A vádlottak tudták, hogy az okiratok hamisítványok, azok felhasználásával akartak az Európai Unió területére utazni.

A bűncselekményeket beismerő vádlottakat a rendőrök őrizetbe vették, majd a Kiskunhalasi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt 2019. november 26-án bíróság elé állította őket.

A Kiskunhalasi Járásbíróság a tárgyaláson bűnösnek mondta ki közokirat-hamisítás bűntettében és nyolc-nyolc hónap börtönre ítélte a vádlottakat, a börtönbüntetések végrehajtását két évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottakat az országból két évre kiutasította, a hamis okmányokat pedig elkobozta. Az ítéletek jogerősek, ellenük senki sem fellebbezett.