Fekvenyomó bajnokság Székesfehérváron – egy arany és két bronz Csongrád megye mérlege

Rendőrség

Székesfehérvár adott otthont november 8-án a katasztrófavédelem országos fekvenyomó bajnokságának. Az erős emberek versenyén idén rekordot döntött a résztvevők száma, több mint százharmincan indultak. A BM Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös rendezvénye egyben az éves pontszerző versenysorozat záróeseménye volt.

Az Alba Regia Sportcsarnokban Magosi Lajos tűzoltó ezredes, Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a fővárosi és a megyei igazgatóságok, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Gazdasági Ellátó Központ csapatát. Az ezredes kiemelte, hogy Fejér megye büszkén vállalta az idei bajnokság megszervezését, és a résztvevőknek jó hangulatú, rekordokban gazdag versenyzést kívánt.

A bajnokságot női és férfi kategóriában, több kor- és súlycsoportban rendezték meg a Magyar Professzionális Erőemelő Liga szabályzata szerint. Ennek alapján a versenyző a vezető bíró indítása után engedte le a mellkasára a rudat, majd annak mozdulatlanságát egy újabb vezényszóval jelezték. A súlyokkal megrakott rudat ezután a karok kiegyenesítésével kellett kinyomni, és ugyancsak mozdulatlanul tartani a záró vezényszóig. A feladat végrehajtását, vagyis a résztvevők által választott súly szabályos emelését három bíró értékelte.

Az egyéni versenyszámoknál a súlycsoportonkénti első három helyezettet minden kategóriában éremmel és oklevéllel díjazták. Az abszolút női és abszolút férfi kategóriák korcsoportonkénti dobogósait, valamint a csapatverseny első három helyezettjét serleggel jutalmazták.

A díjakat dr. Gubicza József tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályának vezetője és Magosi Lajos tűzoltó ezredes adta át.

Első helyezést ért el női abszolút junior kategóriában Juhász Szabina tűzoltó hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról, open kategóriában Istványi Nóra tűzoltó főhadnagy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról, masters kategóriában pedig Szabó Anna, a Gazdasági Ellátó Központ munkatársa.

A férfiak között abszolút junior kategóriában a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ színeiben induló Fazekas Olivér szerzett aranyérmet, open kategóriában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról érkezett Mészáros Dávid tűzoltó őrmester, masters kategóriában pedig Barkó Péter tűzoltó zászlós, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa.

A csapatok közül a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által delegált team állhatott a dobogó legfelső fokára.

A verseny legerősebb embere kétszázhuszonkét és fél kilogramm kinyomott súllyal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben induló Mészáros Dávid tűzoltó őrmester lett.

A rendezvény zárásaként dr. Gubicza József tűzoltó ezredes kiemelte, a katasztrófavédelem öt pontszerző bajnokságán összesen ezerháromszáz kolléga vett részt. Mint fogalmazott, büszke arra, hogy ilyen sokan megmérettették magukat és ez volt az a verseny, ahol eldőlt a végső sorrend.

Az ezredes végül megköszönte a szervező bizottságnak a pontos, precíz, színvonalas verseny lebonyolítását és a résztvevőknek a székesfehérvárihoz hasonló, sportszerető, jó hangulatú versenyzést kívánt a jövőben is.

A versenyen Csongrád megyét hét munkatárs képviselte. Jaksa Petra, Árendás Zsolt, Nógrádi Csaba, Pataki Péter, Lőrincz János, Kelemen Imre és Szűcs Péter mérték össze erejüket. Teljesítményükkel egy első és két harmadik helyet szereztek.