Saját házában rabolták ki az idős biharnagybajomi férfit

Rendőrség

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség három vádlott ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Püspökladányi Járásbíróságra.
Az I. r. és a fiatalkorú III. r. vádlott élettársak, a II. r. vádlott a III. r. fiatalkorú vádlott testvére, akik mindannyian Biharnagybajomban, ugyanabban a házban élnek szerény anyagi körülmények között.

A vádlottak 2017. március 18-án a délutáni órákban megállapodtak abban, hogy a közelükben lakó sértettől pénzt szereznek akár erőszakkal is. A megbeszélést követően megjelentek a sértett házánál, ahová a nyitott kertkapun át jutottak be.

Az I. és a II. r. vádlottak a belülről egy fadarabbal betámasztott bejárati ajtót benyomták, miközben III. r. fiatalkorú vádlott-társuk az udvaron figyelt. Ezt követően mindhárman bementek a házba, majd a konyhában ülő sértettől az I. r. vádlott készpénzt követelt és az idős férfit megöléssel fenyegette.

Ez idő alatt a II. r. vádlott a konyhában talált fanyelű kalapácsot a kezébe véve követelte a pénz átadását.

A sértett közölte a vádlottakkal, hogy nincs pénze, mire az I. r. vádlott átkutatta a férfi zsebeit és elvett abból egy 1.000 forintost, majd azt a ruházatába rejtette. Ez után a II. r. vádlott is átnézte a sértett ruházatát, azonban abban pénzt vagy értéket nem talált, ezért a házban tovább kutatott, majd visszatérve a konyhába néhány konzervet és instant levest vett magához, melyeket a kabátjába rejtett.

A lakásból való távozás során az I. r. vádlott az ablakból eltulajdonított még egy asztali órát is.
A vádlottak összesen 4.000,- forint kárt okoztak a sértettnek, amely a nyomozás során lefoglalással és a sértettnek történő kiadással teljes egészében megtérült.

A biharnagybajomi férfi a bűncselekmény elkövetése során sérülést nem szenvedett.
A II. r. vádlott által használt fanyelű kalapács élet kioltására alkalmas eszköznek tekintendő.
A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak ellen társtettesként, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Püspökladányi Járásbíróságon.

A vádiratban az I. r. erőszakos többszörös visszaeső vádlott vonatkozásában fegyház, a II. r. vádlott esetében pedig börtönbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá mindkét vádlott kapcsán indítványt tett közügyek eltiltás mellékbüntetés alkalmazására.

A III. r. fiatalkorú vádlott javítóintézeti nevelésének elrendelését indítványozta.