Interneten csaltak ki nagyobb összegeket

Rendőrség

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a vádlott ellen kisebb kárt okozó, üzletszerűen
elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon.
A hajléktalan férfi munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik,
bűncselekmények elkövetése útján szerzett pénzből tartja fenn magát.

A vádlott és ismeretlen társa módszere az volt, hogy az ismeretlen férfi internetes portálokon valótlan munkalehetőségeket kínált Ausztriában, a jelentkezőkkel a megadott
mobiltelefonszámon ő beszélt, majd az általa meghatározott, előre fizetendő – általában 70-
80.000,- forint – összegeket a vádlott nevére szóló bankszámlára utaltatta át.

A bankszámlára érkezett összegeket a vádlott budapesti automatákból rendszeresen kivette, majd átadta azt a társának. Az ismeretlen férfi alkalmanként néhány ezer forintot visszaadott a hajléktalan férfinek, emellett élelmet és cigarettát vásárolt neki. A pénz jelentős részét azonban a saját megélhetésére fordította.

A vádlott és ismeretlen társa a hirdetéseket úgy adta fel, hogy az abban leírtak teljesítésére
lehetőségük nem volt, azok kizárólag a sértettek tévedésbe ejtésére irányultak. A hajléktalan
férfi és társa 2016. július 11-e és augusztus 2-a közötti időben 18 sértettet tévesztettek meg és összesen több mint 1.800.000,- forint kárt okoztak, amely nem térült meg.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlott ellen 18 rendbeli kisebb kárt okozó, társtettesként, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A tárgyalás mellőzésére irányuló vádiratban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényt a járásbíróság érdemben bírálja el.